Sveriges högsta berg heter Kebnekaise och är över 2000 meter högt. Kebnekaise är ett bergsmassiv med två toppar. En sydtopp med en toppglaciär och en nordtopp som är lite lägre och kal. Berget bestegs för första gången 1883 av Charles Rabot, som var en fransk geograf. Naturen i området är kargt och inte särskilt artrik, men här finns ändå många unika växter som är vanliga här, men som inte går att finna någon annanstans i Sverige, som till exempel Lappljung, isranunkel, Mossljung och Polarull.
Bestiga Kebnekaise
Varje år vandrar flera tusen människor upp till sydtoppen från Kebnekaises fjällstation. Det finns två vägar att ta sig till sydtoppen på, som utgår från Kebnekaise Fjällstation, och även om de inte är flera mil långa, är det en utmaning och ingenting för nybörjaren. Terrängen är brant, stenig och exponerad för väder och vind, och det är många höjdmetrar som ska bestigas. Vädret kan snabbt slå om och vid dålig sikt är det lätt att komma bort från leden. Den Västra leden är nio kilometer lång och den Östra är sju kilometer lång. Till en början följs de åt, men sedan viker den Västra leden av, som är en tuff vandring där händer behövs för att hålla balansen. Östra leden är kortare, men kräver att man är en van klättrare. Leden går över ett glaciärområde och vid de svåraste delarna är vajrar uppsatta för säkerheten. Vid toppstugan möts de två lederna igen och uppstigningen till Sydtoppen börjar. Västra leden tar cirka 10-14 timmar fram och tillbaka. Stigningen är 1800 höjdmeter. Östra leden tar cirka 8-10 timmar fram och tillbaka och här är stigningen 1400 höjdmeter i svår terräng. Det finns ytterligare en väg upp till sydtoppen och den utgår ifrån Singi. Leden är 12 kilometer lång och innehåller inte någon klättring eller exponering för vind och väder, dock är det tuff blockterräng och branta sluttningar. Dessa är de vanligaste lederna, men där finns en handfull till att vandra om man vill.
Tarfala
Tarfala är en av de vackraste dalarna i Kebnekaises bergsmassiv. Här kan man beskåda glaciärernas is, den karga gröna växligheten och Tarfalajaure sjön med sitt blågröna vatten. Tarfaladalen ligger öster om bergsryggen där sydtoppen och nordtoppen ligger. Här ligger även en forskningsstation där man studerar avsmältning, massbalans och andra egenskaper hos de olika glaciärerna som mynnar ut i dalen. Tarfaladalen är ett högalpint område och populärt för alpin klättring och glaciär vandring. Här finns en sommar led och en vinter led till Tarfalajaure och ett antal inofficiella leder. Dalen är även känd för sina kraftiga vindar.
Abisko
I närheten av Kebnekaise finns Abisko nationalpark. Både Kebnekaise och Abisko har gemensamma leder och är väldigt lättillgängligt för vandrare. Abisko nationalpark ligger mitt i Lapplands fjällvärd. I parken finns Skandinaviens största fjällsjö, vackra blommande fjällängar forsar och mäktiga fjäll som ramar in Abiskodalen. På sommaren går solen aldrig ner och det är ljust dygnet runt. Sällsynta orkidéer som Lappfelan är unikt här och det finns stor chans att få se Norrsken. I horisonten kan man beskåda Lapporten som är en u-formad dal.