Sveriges bästa fiskeställen

Fiske är ett sätt att ta sig ut i naturen vilket är bra för både psyket och kroppen. Att sitta stilla vid en sjö vid en skogskant och fästa blicken på ett flöte fungerar riktigt bra som meditation. Den som vill utmana sig själv ger sig istället ut med kastspö till vilda, brusande forsar. Var i Sverige finns då de bästa fiskeställena? Du hittar dem i hela landet, från Skåne i söder till Lappland och Norrbotten i norr.

För dig som inte vill sitta vid strandkanten och fiska utan känna mer närhet till vatten är det perfekt att åka ut med båt. Har du inte egen så går det utmärkt att hyra. Klicka här för att läsa mer om båtar. I Göteborgs skärgård kan du till exempel fiska både krabba och hummer. Med spö fiskar du där bland annat torsk och makrill. I Skåne kan du istället fiska gädda i åar eller abborre i både stora och små sjöar.

Sveriges bästa fiskeställen

Utmärkt fiske i norra Sverige

För äventyrliga sportfiskare finns många spännande fiskevatten att välja mellan i norra Sverige. Ett tips är Kalixälven som består av sjöar, forsar och vattenfall. Ryktet säger att detta är en av landets bästa vatten för laxfiske. För att ta sig till Kalix kan du åka buss ända från Stockholm och norrut på E4 finns många hållplatser där du kan stiga på. Om du åker tåg går det till Luleå och sedan fortsätter du med buss. Kalix ligger precis vid Kalixälven och Bottenviken.

Fiske i mellersta Sverige

I Hälsingland finns flera fina fiskevatten som passar alla. Till de olika städerna i Hälsingland tar du dig lätt med både buss och tåg. Genom att åka i egen bil har du dock bättre möjligheter att ta dig till sjöar och skogstjärnar där du kan vara i stort sett ensam fiskare. Annars går det utmärkt att fiska precis vid Bollnäs stadskärna där sjön Varpen ligger i ett naturskönt område. De stora älvarna Voxnan och Ljusnan som rinner ut i sjön Varpen erbjuder också fint fiske.