Naturnära hotell i Sverige

Att vara nära naturen är för många en lyx man sällan unnar sig, för andra är det ett måste för att klara vardagen. Naturen gör oss friskare och det är vetenskapligt bevisat. Man behöver inte sova i tält mitt ute i skogen för att komma naturen nära, utan det finns många andra sätt att tillbringa natten på i naturen. En del är väldigt primitiva, andra är lyxiga i sin enkelhet. Vill man logga ut från att vara ständigt uppkopplad, finns det platser utan el och rinnande vatten. Här tipsar vi om tre naturnära hotell i Sverige.

Treehotell

På Treehotell sover man mitt i naturen och varje rum är beläget uppe i ett träd. Det är ett unikt boende med moderna rum, byggda med minimal påverkan på naturen uppe i träden. Treehotell ligger i Haralds vid Luleälv. Från rummen har man en fantastisk utsikt över den kraftfulla älven och skogar så långt ögat kan nå. Alla rum ser olika ut och man kan sova i spegelkuben, som är 4x4x4 meter och är byggd i reflekterande glas. Spegelkuben har takterrass, dubbelsäng, toalett och sällskapsrum. Man kan sova i fågelboet, the Birds nest. Utifrån ser det ut som ett gigantiskt fågelbo, men inuti är det lyxigt och rymligt. En tvåbarnsfamilj får enkelt plats. Här finns separata sovrum, toalett och ett sällskapsrum. In i boet tar man sig via en infällbar trappa. Vill man vara lite mer extrem väljer man att sova i Ufo, som är gjutet i kompositmaterial för att vara lätt och starkt. Via en infälld trappa tar man sig in i rummet som utifrån ser ut som ett flygande tefat. Rummet är modernt och bekvämt. Totalt finns det sex olika rum man kan bo i, alla unika i sig.

Naturhotellet

I hjärtat av Skåne i södra Sverige hittar man detta hotell mitt i skogen. Det finns varken el eller rinnande vatten och kan tyckas väldigt primitivt, men när man stiger in i sitt rum möts man av riktiga sängar med riktiga sängkläder, matta på golvet, sängbord av stubbar på hjul, tvättfat, bord och stol. Fotogenlampan är enda ljuset och värmen kommer från en fotogenkamin. Välkommen till Naturhotellet mitt i den Skånska bokskogen. Här sover man bekvämt i Mongoliska yllehyddor. Lite primitivt, men i all sin enkelhet finns här lyx. Här finns en trolsk utedusch, naturnära toalett med panorama tak, ett fullt utrustat utekök, en stor samlings hydda med soffa och myspuffar och stor vedeldad spis. Utanför hörs bara vindens viskande ljud och lövens mjuka prasslande. Kanske ett och annat djur passerar förbi på natten, himmeln är stjärnklar och nedanför slutningen porlar ån stilla.

Kolarbyn

Det här måste vara Sveriges mest primitiva hotell. Här finns varken el eller vatten och man bor i en kolarkoja mitt inne i en granskog. Till skillnad från Naturhotellet, finns här ingen onödig lyx. Varje kolarkoja har två britsar med uppblåsbart liggunderlag och fårskinnsfällar. Här finns vedeldad kamin och man hugger själv sin ved. Detta är det närmsta vildmarken man kan komma utan att behöva tälta.

Ishotell

Ishotellet i Jukkasjärvi är ett hotell helt byggt av is, likaså all inredning. Hotellet ändrar utseende varje år, då det byggs upp på nytt inför säsongen. Temperaturen i hotellet ligger runt minus 5 och 7 grader. Man får en expeditionssovsäck som håller ner till minus 25 grader, så det räcker att sova i underställ, strumpor och mössa. Är man mycket frusen kan man behöva en tjocktröja med. Byter om gör man i en varm byggnad, här hittar man även toalett, dusch och bastu. En natt på ishotellet är ett minne för livet.